Project - Revalidatierobotica II

Description


Description: Multiple Sclerose (MS) is de meest frequent voorkomende en invaliderende neurologische aandoening bij jonge volwassenen terwijl een cerebro-vasculair accident (CVA) het meest voorkomt bij een ouder wordende populatie. Deze aandoeningen gaan meestal gepaard met een verminderde spierkracht en coördinatie van de onderste en/of bovenste ledematen. Dit heeft vanzelfsprekend een grote impact op de mate van zelfstandigheid van deze personen en dus ook op hun kwaliteit van leven. Voordien heeft de klinische revalidatie en het bijhorende wetenschappelijk onderzoek zich vooral gericht op de revalidatie van de benen. Het gebruik van hand en arm is echter even cruciaal voor zelfstandigheid bij veel activiteiten van het dagelijkse leven en bepaalt dus in grote mate de levenskwaliteit van de patiënt. Bovendien hoe meer er kan geoefend worden door de patiënt, hoe beter het behandelresultaat. De interesse groeit in innovatieve aanvullende behandelvormen die zelfstandig door de patiënt kunnen worden uitgevoerd. Het project ontwikkelt een aangepaste revalidatierobot en een draagbaar bewegingsregistratiesysteem. Een patiënt kan zo nauwgezet zijn armoefeningen doen terwijl de computer elke beweging registreert. Deze innovatieve herstelmethode heeft grote voordelen. Het programma kan afgesteld worden op maat van de patiënt en de moeilijkheidsgraad kan dus aangepast naarmate de revalidatie vordert. Bovendien hoeft er niet telkens een therapeut aanwezig te zijn. Ondertussen werd een armrobot (hardware) en bijhorende virtuele trainingsomgeving (software) ontwikkeld. In de virtuele trainingsomgeving kunnen MS- en CVA-patiënten door middel van aansturing via de armrobot ‘games’ spelen. Om de verschillende ontwikkelde games tot een goed einde te brengen, zijn per game specifieke armbewegingen – of combinaties ervan – vereist. Ondertussen wordt ook de spieractiviteit gemeten. Mogelijkheden om te variëren tussen games, maar ook om een moeilijkheidsgraad van een game in te stellen, zorgen ervoor dat de virtuele trainingsomgeving aangepast kan worden op maat van de patiënt en diens vorderingen in de revalidatie. Het virtuele trainingsomgeving voorziet ook aspecten van ‘social gaming’, waarbij de patiënt de games speelt met of tegen een therapeut of familielid. Op die manier wordt de trainingsmotivatie van de patiënt bevorderd.
Achievements: Multiple Sclerose (MS) en cerebro-vasculair accidenten (CVA) gaan meestal gepaard met een verminderde spierkracht en coördinatie van de onderste en/of bovenste ledematen. Dit heeft vanzelfsprekend een grote impact op de mate van zelfstandigheid van deze personen en dus ook op hun kwaliteit van leven. MS is de meest frequent voorkomende en invaliderende neurologische aandoening bij jonge volwassenen, terwijl CVA het meest voorkomt bij een ouder wordende populatie. Het project ontwikkelde een aangepaste revalidatierobot en een draagbaar bewegingsregistratiesysteem. Een patiënt kan zo nauwgezet zijn armoefeningen doen terwijl de computer elke beweging registreert. Deze innovatieve herstelmethode heeft grote voordelen. Het programma kan afgesteld worden op maat van zowel jonge als oudere patiënten en de moeilijkheidsgraad kan worden aangepast naarmate de revalidatie vordert. Bovendien hoeft er niet telkens een therapeut aanwezig te zijn. Dit project ontwikkelde een virtuele trainingsomgeving en een vest met ingebouwde sensoren die spieractiviteit meet. In de virtuele trainingsomgeving kunnen MS- en CVA-patiënten door middel van aansturing via de armrobot ‘games’ spelen. Om de verschillende ontwikkelde games tot een goed einde te brengen, zijn per game specifieke armbewegingen – of combinaties ervan – vereist. Ondertussen wordt via de meetvest de spieractiviteit gemeten. Mogelijkheden om te variëren tussen games, maar ook om een moeilijkheidsgraad van een game in te stellen, zorgen ervoor dat de virtuele trainingsomgeving aangepast kan worden op maat van de patiënt en diens vorderingen in de revalidatie. De virtuele trainingsomgeving voorziet ook aspecten van ‘social gaming’, waarbij de patiënt de games speelt met of tegen een therapeut of familielid. Op die manier wordt de trainingsmotivatie van de patiënt bevorderd. Voor meer info: www.I-TRAVLE.eu

Thematic InformationProject Summary


Project name (EN): Revalidatierobotica II
Project acronym: Revalidatierobotica II

Period: 2007-2013
Date of latest update: 2016-03-01

Web: http://www.I-TRAVLE.eu

Project start date: 2008-10-01
Project end date: 2012-03-31
Project status: Closed

Total budget/expenditure: EUR 2.238.098,00
European Union funding: EUR 1.119.049,00

Project documents

The documents below were published as mentioned in field "Data source" (attached to each document). Keep.eu users are free to use these documents as long as the data source and keep.eu are mentioned.

No outputs available yet.

Partners Data


Lead Partner (EN): Provinciale Hogeschool Limburg
Lead Partner: Provinciale Hogeschool Limburg
Address: Elfde Liniestraat 24, Hasselt, Belgium
Legal status: n/a

Address: Universiteitssingel 50 Postbus 616, ER Maastricht, Netherlands
Legal status: n/a
Address: Boemerangstraat 2, Overpelt, Belgium
Legal status: n/a
Address: Den Dolech 2 Postbus 513, MB Eindhoven, Netherlands
Legal status: n/a
Address: Zandbergsweg 111 postbus 88, CC Hoensbroek, Netherlands
Legal status: n/a
Address: Toledolaan 2 postbus 1355, BJ Eindhoven, Netherlands
Legal status: n/a
Address: Agoralaan Gebouw C, Diepenbeek, Belgium
Legal status: n/a
Address: Oude Markt 13, Leuven, Belgium
Legal status: n/a

Partners Location


  Lead Partner     Project Partner