Project - Smaakklassen

Description


Description: Het project heeft als doel de kennis over gezonde, smaakvolle en streekgebonden voeding te vergroten en te verbreden bij kinderen, hun ouders, scholen en binnen de voedingssector in Oost- en West-Vlaanderen en in Zeeland. Naar analogie van de succesvolle bos-, stad-, zee- of plattelandsklassen wordt dus nu ook het concept ‘Smaakklassen’ ontwikkeld. In Vlaanderen zijn de smaakklassen gericht op kinderen tussen 10 en 12 jaar. In Zeeland nemen scholieren van 12 tot 14 jaar deel. Gedurende de looptijd van het project zullen 1 000 kinderen tussen 10 en 14 jaar gratis op smaakklas gaan in Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland. In september 2011 zijn de eerste smaakklassen doorgegaan in West-Vlaanderen en Zeeland. Bovendien kunnen de voedingsbedrijven via dit project een innovatietraject volgen, waarbij ze de nodige knowhow krijgen om voedingstrends zoals gezondheid, regionalisering, traditie en culturele identiteit te vertalen naar mogelijkheden tot innovatie en marktuitbreiding.
Achievements: Het project had als doel de kennis over gezonde, smaakvolle en streekgebonden voeding te vergroten en te verbreden bij kinderen, hun ouders, scholen en binnen de voedingssector in Oost- en West-Vlaanderen en in Zeeland. Naar analogie van de succesvolle bos-, stad-, zee- of plattelandsklassen werd dus nu ook het concept ‘Smaakklassen’ ontwikkeld. In Oost- en West Vlaanderen en Zeeland hebben leerlingen tussen 10 en 14 jaar de streek leren kennen door grensoverschrijdende smaakklassen te volgen. Drie dagen lang hebben ze zelf gekookt en verschillende producten geproefd. Bij sommige lekkernijen – zoals mosselen – was dat een hele ervaring. Bovendien bezochten de leerlingen diverse plekken waar voedsel wordt bereid of verhandeld, zoals een groente- en fruitveiling. Door het project werd ook actie ondernomen om streek- en hoeveproducten meer ingang te doen vinden in de grootkeukens van scholen, woon- en zorgcentra. Het gebruik van streekproducten in grootkeukens werd actief gepromoot. Door het samenbrengen van grootkeukenkoks en producenten werd ingespeeld op de voedingsproblematiek van verschillende doelgroepen die gekenmerkt wordt door smaakvervlakking, een eenzijdig en onevenwichtig eetpatroon en/of ondervoeding. Voor meer info: www.smaakklassen.euProject Summary


Project name (EN): Smaakklassen
Project acronym: Smaakklassen

Period: 2007-2013
Date of latest update: 2016-03-01

Web: http://www.grensregio.eu

Project start date: 2010-04-01
Project end date: 2013-03-31
Project status: Closed

Total budget/expenditure: EUR 746.000,00
European Union funding: EUR 285.235,00

Project documents

The documents below were published as mentioned in field "Data source" (attached to each document). Keep.eu users are free to use these documents as long as the data source and keep.eu are mentioned.

No outputs available yet.

Partners Data


Lead Partner (EN): Economische Raad voor Oost-Vlaanderen
Lead Partner: Economische Raad voor Oost-Vlaanderen
Address: Seminariestraat 2, Gent, Belgium
Legal status: n/a

Address: Coupure Links 653, Gent, Belgium
Legal status: n/a
Address: Wilgenstraat 32, Roeselare, Belgium
Legal status: n/a
Address: Oostnieuwkerksesteenweg 101, Roeselare, Belgium
Legal status: n/a
Address: Ravelijn de Groene Jager 5, AS Goes, Netherlands
Legal status: n/a

Partners Location


  Lead Partner     Project Partner