Project - LIFT (Litter Free Transport Zone)

Description


Description: Met het project Litter Free Transport Zone (LIFT) wil de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij Kempen (IOK AFVALBEHEER) een antwoord geven op de heersende problemen van zwerfvuil op en rond bedrijventerreinen in de grensregio. LIFT start als proefproject op het industrieterrein van Hoogstraten-Meer en zal actief werk maken van een nette leefomgeving en een proper openbaar domein aan weerszijden van de grens. “De zwerfvuilproblematiek is een belangrijk onderdeel van het lokale netheidsbeleid in de stad Hoogstraten en de gemeente Breda, maar gezien het logistiek intensieve karakter van de transportzone is hier toch een specifieke aanpak vereist,” licht de projectverantwoordelijke, Griet Bossaerts toe. “De uitdaging zal zijn om een internationaal klare en duidelijke boodschap te ontwikkelen waardoor deze internationale doelgroep gesensibiliseerd wordt om te sorteren.” Hierbij is het ook een uitdaging om de grensoverschrijdende context en de verscheidenheid aan beide kanten van de grens in afvalvoorschriften met betrekking tot selectieve inzameling in de bedrijvenzone uniform te maken. Bovendien heeft het proefproject LIFT de bijzondere taak om ook andere bedrijven en lokale overheden te sensibiliseren en te stimuleren om zelf duurzame en innovatieve acties te ondernemen om het zwerfvuil aan te pakken. Het project zet hierbij in op sociale tewerkstelling om deze acties tot een goed einde te brengen. Het gaat om de volgende gemeentebesturen binnen de provincie Antwerpen; het arrondissement Turnhout en de gemeenten Nijlen en Heist-op-den-Berg en het arrondissement Mechelen.
Achievements: Met het project Litter Free Transport Zone (LIFT) is er een antwoord gegeven op de heersende problemen van zwerfvuil op en rond bedrijventerreinen in de grensregio. LIFT startte als proefproject op het industrieterrein van Hoogstraten-Meer en zal actief werk maken van een nette leefomgeving en een proper openbaar domein aan weerszijden van de grens. “De uitdaging zal zijn om een internationaal klare en duidelijke boodschap te ontwikkelen waardoor een internationale doelgroep gesensibiliseerd wordt om te sorteren.”. Het project zet hierbij in op sociale tewerkstelling om deze acties tot een goed einde te brengen. Op dinsdag 14 januari 2014 werd het startsein gegeven voor de campagne Keep it Clean, de aanpak van zwerfafval op Logistic Center Hazeldonk-Meer (LCHM).

Thematic Information


Thematics: Waste and pollution  


Project Summary


Project name (EN): LIFT (Litter Free Transport Zone)
Project acronym: Zwerfvuil

Period: 2007-2013
Date of latest update: 2016-03-01

Web: http://www.grensregio.eu/projecten/

Project start date: 2013-07-01
Project end date: 2014-12-31
Project status: Closed

Total budget/expenditure: EUR 180.000,00
European Union funding: EUR 90.000,00

Project documents

The documents below were published as mentioned in field "Data source" (attached to each document). Keep.eu users are free to use these documents as long as the data source and keep.eu are mentioned.

No outputs available yet.

Partners Data


Lead Partner (EN): IOK AFVALBEHEER (Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij Kempen)
Lead Partner: IOK AFVALBEHEER (Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij Kempen)
Address: Antwerpseweg 1, Geel, Belgium
Legal status: n/a

Address: Claudius Prinsenlaan 10, Breda, Netherlands
Legal status: n/a

Partners Location


  Lead Partner     Project Partner